Ce este odontectomia?

odondectomie CriniDent Craiova

Ce este odontectomia?

Odontectomia este o manevră chirurgicală de tipul extracției dentare care se realizează atunci când un dinte este inclus în osul alveolar. Odontectomia este efectuată în special în cazul măselelor de minte. Molarii de minte, patru la număr, sunt ultimii dinţi care erup la nivelul arcadelor dentare. Au o poziţie posterioară, în spatele molarilor deja erupţi. Uneori, spaţiul de pe arcade poate să fie deja ocupat de ceilalţi dinţi, astfel că molarii de minte pot să erupă în poziţii atipice sau chiar să rămână incluşi la nivelul osului mandibular.

odondectomie CriniDent Craiova

Este posibil ca această incluzie a molarului de minte să fie asimptomatică, pacientul nefiind alarmat de vreun semn. Alteori, însă, dacă mucoasa acoperitoare este lezată în cursul alimentaţiei, se creează o soluţie de continuitate care va fi populată de bacterii şi astfel se infecteză, patologie denumită pericoronarită, deosebit de dureroasă pentru pacient.

Ce complicații pot aparea?Molarii incluși pot deveni dureroși, pot fi afectați de carie, țesutul moale din jurul lor se poate inflama și nu de puține ori, acest lucru duce la infecție (pericoronarită). În plus, ei pot compromite sănătatea parodontală a molarului de 12 ani și / sau pot contribui la afectarea carioasă a acestuia. Rar, țesutul din jurul molarilor de minte se poate dezvolta în chisturi localizate. La rândul lor, acestea pot compromite rezistența și integritatea mandibulei dacă nu sunt tratate.

odondectomie CriniDent Craiova

Realizarea odontectomiei

ETAPA 1

La prima vizită, se face o examinare clinică completă urmată sau, de preferința precedată de o evaluare radiografică detaliată. Evaluarea constă dintr-o radiografie panoramică și ocazional, o imagine 3-D (CBCT-computer tomograf) atunci când este necesară. De asemenea, este determinată de nevoile pacientului.

ETAPA 2

Odată ce toate informațiile au fost revizuite, vi se vor explica toate riscurile și beneficiile asociate intervenției. Apoi, vi se va recomanda tratamentul adecvat situației dumneavoastră. La sfârșitul consultului se stabilește data și ora intervenției. Uneori, dacă situația o permite, intervenția chirurgicală poate avea loc în aceeași zi. În ziua intervenției chirurgicale, tratamentul dvs. va fi revizuit din nou împreună cu dvs. și veți primi răspuns la toate întrebările. Consimțământul informat va fi revizuit și semnat, iar tratamentul va fi finalizat într-un cadru confortabil și calm.

ETAPA 3

La sfârșitul intervenției vi se dau indicațiile de îngrijiri post-operatorii. După caz, se va da o rețeta cu medicație antibiotică și antiinflamatoare. Un control post-operator scurt va avea loc în săptămâna ce urmează.

– – –

dr razvan ghita, CriniDent Craiova

Dr. Răzvan Ghiță
medic dentist, specialist chirurgie dento-alveolară
www.crinident.ro


#odondectomie Craiova #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații  #inlay/onlay/overlay #stomatologie Craiova #cabinet stomatologic CriniDent Craiova #clinică stomatologică CriniDentro_RORO
en_GBEN ro_RORO