Despre bruxism / scrâșnitul dinților

gutiere bruxism Craiova

Despre bruxism / scrâșnitul dinților

Bruxismul este un obicei parafuncțional; se caracterizează prin scrâșnitul dinților, încleștarea maxilarelor și dureri ale articulației temporo-mandibulare. La nivelul dinților, se observă apariția unor fisuri ale smalțului dentar, modificarea formei acestora, abrazarea, tocirea dinţilor posteriori şi nivelarea dinţilor frontali, urmate de apariţia sensibilităţii dentare (la acru, cald și rece).

tratamente bruxism Craiova

Bruxismul este o afecțiune dentară foarte comună, întâlnită atât la copii sau adolescenti, precum și în rândul adulților. La copii apare în perioada de schimbare a dentiției temporare cu cea permanentă. Bruxismul la copii este fiziologic în timpul erupției molarului de 6 ani, care reprezintă cheia ocluziei dentare și care determină dimensiunea etajului inferior al feței și până ce acesta atinge planul de ocluzie. După această perioadă devine patologic și necesită investigații suplimentare.

tratate bruxism Craiova clinica dentara CriniDent

Cauzele bruxismului sunt multiple și complexe. Există factori declanșatori, precum factorii genetici, fizici sau psihologici cu care este asociată această afecțiune:

  • stres, anxietate, frustrări, furie
  • odihnă insuficientă
  • tulburări de somn
  • dezvoltarea disproporționată a oaselor maxilare
  • malocluzie dentară (alinierea incorectă a dinților)
  • schimbarea dentiției temporare cu cea permanentă – în cazul copiilor.

În unele cazuri, bruxismul poate fi un simptom asociat cu probleme la nivelul nervilor și mușchilor faciali. Uneori, este asociat și cu alte boli, precum boala Parkinson, demență, epilepsie, tulburări de reflux gastro-esofagian, deficit de atenție / hiperactivitate (ADHD).

Tratamentul bruxismului se stabileste în urma unei consultații de specialitate. Medicul stomatolog adresează pacientului întrebări specifice, pentru a identifica potențiala sursă a problemei. De asemenea, medicul examinează articulația temporo-mandibulară (indentificând eventuale dureri la deschiderea și închiderea gurii, dacă există zgomote articulare, cracmente) și dinții pentru a stabili dacă sunt semne de abrazie dentară.

gutiere bruxism Craiova

În funcţie de gradul de uzură a danturii şi de cauza probabilă a bruxismului, medicul poate recomanda, purtarea unui dispozitiv de relaxare și anume o gutieră dentară pentru bruxism pe una dintre arcade, superioară sau inferioară. Gutiera se fabrică în laboratorul de tehnică dentară, în urma amprentării dinților.

Gutiera de bruxism va împiedica atingerea și frecarea dintilor, avand rolul de a relaxa articulatia temporo-mandibulară, implicit ocluzia / mușcătura. Gutierele de bruxism reprezintă o metodă eficientă de a controla bruxismul, însă nu aduce vindecarea definitivă fără depistarea cauzei declanșatoare.

Te așteptăm cu drag la Clinica CriniDent – pentru că… “Zâmbetul tău contează!”

– – –

dr delia popescu de la clinica CriniDent Craiova

Dr. Delia Popescu
medic dentist
www.crinident.ro


#bruxism #tratamente bruxism Craiova #gutiere bruxism Craiova #tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de stomatolog #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații  #inlay/onlay/overlay #stomatologie Craiova #cabinet stomatologic CriniDent Craiova #clinică stomatologică CriniDentCall Now Button
ro_RORO