Importanța protezării dinților tratați endodontic

coroana endodontica, tratament de canal

Importanța protezării dinților tratați endodontic

Tratamentul endodontic se realizează atunci când nervul dă semnale dureroase şi/ sau infecţioase. Nervul va fi fi îndepărtat prin tratament de canal, iar apoi canalele vor fi obturate definitiv. În urma acestui tratament de canal dintele va rămâne fără vascularizaţie internă. Pot să apară dureri la presiune, adică atunci când muşcăm pe el, o perioadă de câteva zile până la câteva săptămâni după obturaţia definitivă de canal. În urma devitalizării, smalţul ajunge să se comporte ca o sticlă şi apar fisuri în el, care pot conduce apoi la fracturi pe care nu le putem anticipa.

coroana endodontica, tratament de canal

Sunt mai mulţi factori care recomandă coroanele dentare pe dinții tratați endodontic:

Localizarea dintelui: când dintele se află în zona laterală este obligatoriu să-l îmbrăcăm deoarece în această zonă forţa masticatorie este foarte mare, deci riscul de fractură este crescut. În cazul în care rădăcina se  fracturează, acesta va avea indicaţie de extracție.

Ocluzia (muscătura): de cele mai multe ori, pacienții nu au o muşcătură corectă, ceea ce duce la o distribuire paraaxială a forţelor masticatorii. Atunci când lipsește deja un dinte în zona laterală, dintele devitalizat va prelua și funcția lui, suprasolicitându-l și crescând astfel riscul de fractură.

coroana endodontica, tratament de canal

De cele mai multe ori dinții au distrucții coronare mari. Astfel, după realizarea tratamentului de canal, aceștia necesită reconstrucție cu pivot din fibră de sticlă care va face legatura între partea coronară a dintelui și rădăcina acestuia. În felul acesta, dintele este pregătit să primească o coroană dentară. Pentru a executa o coroană este necesară îndepărtarea, prin șlefuire, a aproximativ 2 mm din suprafața smalțului dentar. În urma amprentării, tehnicianul dentar realizează în laborator coroana dentară care poate fi realizată din Zirconiu sau metalo-ceramică – materiale folosite cel mai des în prezent.

Vă așteptăm cu drag la Clinica CriniDent – pentru că… “Zâmbetul tău contează!”

– – –

dr delia popescu de la clinica CriniDent Craiova

Dr. Delia Popescu
medic dentist
www.crinident.ro


#tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de stomatolog #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații  #inlay/onlay/overlay #stomatologie Craiova #cabinet stomatologic CriniDent Craiova #clinică stomatologică CriniDentCall Now Button
ro_RORO