Importanta retainerelor de contentie

gutiera bruxism, estetica dentara - CriniDen

Importanta retainerelor de contentie

Pe masura ce inaintam in varsta, intregul aspect facial se modifica. In mod similar, odata cu varsta se modifica si pozitia dintilor. Acest lucru se intampla indiferent daca ati urmat sau nu tratament ortodontic. Astfel se recomanda purtarea aparatelor de contentie (retainerelor) pentru mentinerea dintilor in pozitia obtinuta dupa tratamentul ortodontic.

Purtarea aparatelor de contentie este una din cele mai importante etape ale tratamentului ortodontic. Odata ce aparatul fix este indepartat, dintii au tendinta de a se intoarce in pozitiile pe care le ocupau inainte de inceperea tratamentului.

Pentru a preveni aceasta deplasare si pentru a ajuta dintii sa se adapteze la noua lor pozitie, aparatele de contentie trebuie purtate exact cat au fost recomandate de medicul ortodont.

Ideal este ca dupa perioada initiala de stabilizare, retainerele sa fie purtate in fiecare noapte, cel putin timp de 1-2 ani, apoi de cateva ori pe saptamana, pentru a verifica daca au avut loc deplasari dentare.

In cazul in care retainerele se deterioreaza, se pierd sau nu se mai potrivesc, este necesara prezentarea la medicul ortodont. Nepurtarea gutierelor de contentie chiar si o perioada mai scurta, poate necesita confectionarea unora noi.

Exista mai multe tipuri de retainere :

  1. Gutiere de contentie transparente

Gutiera este o folie transparenta, rigida, de 1 mm grosime, mulata perfect pe dintii pacientului, ce are rolul de a mentine dintii in pozitia corecta.

Perioada de purtare a acesteia va fi stabilita de medicul ortodont, in functie de mai multi factori:

  • anomalia initiala;
  • rezultatul obtinut;
  • durata de tratament

Gutiera se pastreaza in cutia primita, astfel riscul pierderii sau deteriorarii acesteia este mult mai mic.

Inainte de aplicarea gutierei este indicat periajul dentar.

Nu mancati cu gutiera aplicata pe dinti!

Igienizarea gutierei se face prin clatire sub jet de apa si imersie in solutie dezinfectanta de cate ori este necesar.

  1. Retainerul colat

Este format din sarma si este prins la nivelul suprafetei linguale ( inspre limba ) ale celor 6 dinti frontali inferiori.

Pentru a prevenii desprinderea retainerului colat, este nevoie de o atentie sporita in ceea ce priveste alimentele consumate ( de evitat alimentele dure sau lipicioase ).

Pentru noi, cei de la Clinica stomatologica CriniDent din Craiova – „Zambetul tau conteaza !”

Dr. Raluca Puchiu

Medic Dentist

Specialist in ortodontie si ortopedie dento-facialaCall Now Button
ro_RORO