Importanta tratamentului ortodontic interceptiv

Importanta tratamentului ortodontic interceptiv

Se recomandă ca prima consultație la un medic ortodont să se facă în jurul vârstei de 6-7 ani, atunci când începe erupția dinților permanenți, sau chiar și mai devreme. Motivul? Este important să descoperim o anomalie în curs de formare.
Orice anomalie dento-maxilară este mult mai ușor de tratat atunci când este descoperită într-o fază incipientă. Cu cât se intervine mai târziu, cu atât tratamentul este mai complex și mai costisitor.

În primul rând, avem în vedere depistarea dezechilibrelor scheletale, pe care le putem corecta cu ajutorul unor dispozitive ortopedice (mască facială, capelină cu bărbiță), cu care putem dirija creșterea și dezvoltarea maxilarelor. Dacă aceste dezechilibre nu sunt corectate în perioada de creștere, ele vor evolua către forme mai grave care se pot corecta mai târziu doar chirurgical.

tratamentului ortodontic interceptiv

În al doilea rând, vizăm depistarea dereglărilor de erupție a dinților definitivi. În unele situații, este suficientă îndepărtarea cauzei; de exemplu pierderea precoce a unui dinte de lapte și aplicarea unui menținător de spațiu pentru a evita migrarea dinților vecini și pierderea spațiului pentru dintele permanent. În alte situații, se impun mijloace corective: aparate ortodontice mobilizabile. Aceste aparate nu produc o aliniere perfectă a dinților, precum cele fixe, dar au alte avantaje: permit expansiunea arcadelor, astfel încât se obține spațiu pentru alinierea dinților, rezultatul în timp fiind mult mai stabil în timp față de cel obținut cu aparatul fix. De asemenea, datorită faptului că este mobilizabil, nu interferează în niciun fel cu igienizarea sau alimentația (copilul se spală pe dinți și mănâncă fără aparat). Dezavantajul este că rămâne la latitudinea copilului timpul de purtare a aparatului, iar dacă timpul recomandat de purtare nu este respectat, aparatul va fi ineficient.

 

O altă parte importantă a terapiei interceptive este reprezentată de problema obiceiurilor vicioase: respirația pe gură, sugerea degetului. Îndepărtarea acestor obiceiuri duce la reechilibrarea relațiilor intermaxilare. Aparatele funcționale ghidează atât maxilarele, cât și erupția dinților către o poziție și relație corectă, dar nu sunt suficiente fără îndepărtarea cauzei (obiceiul vicios), la care trebuie să participe și părinții, dar și alți medici: de exemplu o consultație la medicul ORL-ist în cazul respirației orale.

– – –

dr Raluca Puchiu, medic sentist CriniDent Craiova

Dr. Raluca Puchiu
medic dentist, specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială
www.crinident.ro


#parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații  #inlay/onlay/overlay #stomatologie Craiova #cabinet stomatologic CriniDent Craiova #clinică stomatologică CriniDentCall Now Button
ro_RORO